Od momentu kupna do dzisiaj zawsze wyświetlało mi temperaturę. A od wczoraj nie wiadomo skąd informacja o temperaturze pojawia się tylko na chwilę po uruchomieniu a przez pozostały czas jazdy wyświetla mi zasięg do przejechania :shock:
Co się porobiło?? Sam to przestawiłem nieświadomie??
Najciekawsze jest to że to Octavia II FL w wersji MINT czyli bez komputera pokładowego... :roll:
Przejrzałem instrukcję obsługi i nie ma ten temat ani słowa... Ktoś wie o co chodzi???
Może jak jest za niska temperatura (niebezpieczeństwo gołoledzi) to pokazuje temperaturę, a w innych przypadkach zasięg?
Nie ma mowy. Auto odebrałem w sierpniu i w zakresie od +30 do -25 zawsze cały czas pokazywało temperaturę!!! Przez 100% czasu jazdy samochodem. A od wczoraj zasięg... :niewiem
Nie kojarzę nazwy samego tematu, ale była tam mowa o tym, że wszyscy mamy moduł z komputerem i chyba nawet tempomatem w samochodach od 2009, bo podobno w produkcji został tylko jeden moduł. Pytanie tylko jak Ci się uaktywnił, skoro żeby to zrobić to trzeba się podpiąć pod kabel... Było parę osób, które mówiły, że im się zasięg wyświetla, ale miały to od samego początku.
Jeśli bardzo nie chcesz tego mieć to pojedź do ASO, pytanie tylko czy Ci zrobią bo podobno głupieli na widok podobnych przypadków
Niestety nikt tam nic sensownego nie napisał... czyli zagadka pozostaje zagadką
Nie przeczytałeś dokładnie całego wątku.
Na 3 stronie kowaltom99 napisał
Przed chwilą wróciłem z parkingu - podłączyłem VCDS i pobawiłem się w instrumentach - jak się aktywuje komp pokładowy w instrumentach bez zamontowanej manetki - to na wyświatlaczu pokazuje zamiast temperatury zasięg - ktoś miał taki podobny problem tu na forum (pokazywało mu zasięg zamiast temp) i ASO nie wiedziało jak mu pomóc
Według mnie to bardzo sensownie wyjaśnione jest
Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Ostatnio u pewnego gościa , który zmienił sobie manetkę wycieraczek na taką do obsługi do komputera. Zmieniłem mu w w module komfortu albo kierownicy (przez VCDS - ten sterownik był 3-bajtowy a opcja była chyba w tym ostatnim bajcie) fakt istnienia tej manetki i działa mu komputer (pokazuje spalanie chwilowe, średnie itd.).
Gdybym tylko miał dostęp do O2 FL, to postarałbym się sprawdzić jak się ta opcja nazywała. BYĆ MOŻE wystarczy sam fakt uruchomienia tej opcji, żeby pokazał coś innego, ale nie wiem czy bez odpowiedniej manetki to zadziała. W najgorszym wypadku komputer nie przyjmie kodowania.
Gdybym tylko miał dostęp do O2 FL, to postarałbym się sprawdzić jak się ta opcja nazywała. BYĆ MOŻE wystarczy sam fakt uruchomienia tej opcji, żeby pokazał coś innego, ale nie wiem czy bez odpowiedniej manetki to zadziała. W najgorszym wypadku komputer nie przyjmie kodowania.
sprawdzone przez forumowiczów musi być manetka i zmiana jakiegoś sterownika
inaczej nie działa, jest to opisane w linku pokazanym we wcześniejszych odpowiedziach
Niestety nikt tam nic sensownego nie napisał... czyli zagadka pozostaje zagadką
Nie przeczytałeś dokładnie całego wątku.
Na 3 stronie kowaltom99 napisał
Przed chwilą wróciłem z parkingu - podłączyłem VCDS i pobawiłem się w instrumentach - jak się aktywuje komp pokładowy w instrumentach bez zamontowanej manetki - to na wyświatlaczu pokazuje zamiast temperatury zasięg - ktoś miał taki podobny problem tu na forum (pokazywało mu zasięg zamiast temp) i ASO nie wiedziało jak mu pomóc
Według mnie to bardzo sensownie wyjaśnione jest
Niby wszystko jasne.. tylko że ja nic z tym nie robiłem. Po prostu mi się samo zmieniło. Żadnego podłączania kompa, zmiany manetki itp.
A jeśli już mi pokazuje ten zasięg to znaczy że mogę dokupić samą manetkę czy jednak muszę zmieniać ten sterownik komfortu??
Niby wszystko jasne.. tylko że ja nic z tym nie robiłem.
Nie jest przypadkiem tak, że zostało Ci np. poniżej 50km do przejechania na paliwie w baku?? W Ambiente z kompem fabrycznym jest tak, że nawet jeśli mam ustawioną inną pozycję, jeśli ilość km do przejechania na paliwie w baku spadnie do jakiejś wartości (chyba 50km, nie jestem pewien) to komp automatycznie zaczyna wyświetlać zasięg do przejechania.
Nie jest tak łatwo Panowie, właśnie w tym problem.
Owszem, pierwszy raz pokazało mi się to jak zapaliła się rezerwa i pokazało 80km do przejechania. Jednak:
- rezerwa zapalała się do tej pory kilkukrotnie a mimo to nie było wcześniej takiej informacji
- zaraz po tym zatankowałem i jest wyświetlany zasięg, oczywiście odpowiednio większy
Temperatura jest wyświetlana tylko przez około 5 sekund po włączeniu zapłonu
[ Dodano: Sro 24 Lut, 10 09:09 ]
Od dwóch dni wcale nie wyświetla mi temperatury. Ma ktoś jakiś pomysł jak można przywrócić termometr zamiast tego przeklętego przebiegu na baku??
Komentarz